Harald-in-Japan

Sunday, December 16, 2012

God Jul i Shimonita

Bästa läsare! Jul och nyår närmar sig och japanerna förbereder sig med att baka tårtor och skicka presenter till varandra för att önska ett gott nytt år. Jag tycker det skall bli ganska så skönt att undvika den sedvanliga julhetsen, ser istället fram emot att äta tårta i solskenet!

Idag var vi och handlade mat, när jag gick förbi julgrejerna såg jag en skylt med texten "Merry Christmas", då kom jag att tänka på varifrån ordet "Christmas" egentligen härstammar ifrån? Är det från den store fadern själv (Christ?), om så är fallet, vad menas då med slutet av ordet, d v s "mas", mer på spanska? Alltså mer och mer av den heliga fadern? Om man å andra sidan tar en titt på ordet "Jul", så har jag för mig att det ordet inte är så lätt att härleda, kommer antagligen från vår hedniska tid, med blot och grejer. Julgranen tror jag också har en hednisk bakgrund då man i svunna tider hängde upp offerdjur i träd. Detta hedniska träd har sedan transformerats till en kristen gran med en stjärna i toppen. Ett smart sätt att ta väl rotade kulturella ting och använda dem för ett annat syfte (promote the kristendom), way to go.

Nedan följer några filmer där ni får ta del av en del produkter som saluförs i japanska matbutiker. En film handlar om bröd och det får tillägnas min kompis Bengt som jobbar som bagare/konditor, enjoy!

 

 


Japansk öl smakar helt ok, inte alls dålig utan till och med riktigt god i vissa fall. Det var kul att se hur pass många storlekar som fanns att köpa beroende på ens önskemål och behov, allt för kunden! Nedan ser ni ölmärket Asahis utbud vad gäller storlekar (fjärde från vänster är på en halvliter så ni får någon slags måttstock att gå efter):


Japanerna äter gärna ofta och mycket fisk, nedan ses en delmängd av det digra utbudet som matbutiken Yaoko tillhandahöll!




Jag går mina rundor med hundarna, och försöker lära mig mer och mer av hur vägarna går här, kul att förstå mer hur området hänger ihop så att säga. Nedan ser ni Doktor Svensson analysera en japansk bondes val av grönsaker!


Nedan följer en radda bilder som kan betraktas medan ni i bakhuvudet tar in det komplexa och variationsrika grönsakslandet som presenterades i filmen ovan!











Om ni undrar varför politikerbilden är med så tycker jag det är så roligt att se japanska politiker marknadsföra sig. Denna bild ser dock ganska så normal ut, när jag var i Japan förra gången var det ett gäng mer udda porträtt som jag råkade på så att säga (kolla tidigare inlägg från 2010). Det har nyligen varit lokalt val här i Shimonita och i samband med detta så for det runt en bil med grymma högtalare som spydde ut sin kakafoni för att erhålla fler röster. Trots att det var helgdag så började de klockan 08:00 med att maniskt förkunna sitt budskap som egentligen bestod av "tack så mycket, ursäkta oss, tack så mycket". Jag gick förbi dem med barnvagnen när Julia sov, och som tur var slutade de av en tillfällighet då de skulle besöka någon i ett hus. När jag passerade dem vinkade de frenetiskt och låg så att mungiporna pekade mot himmelen; trodde de att jag hade rösträtt, kan en gaijin få det om man bor här? Vet ej. I helgen nu så har det för övrigt varit omval av premiärminister, igen, här i Japan. Det troliga scenariot var att den nuvarande premiärministern, en viss Yoshihiko Noda (som tillhör "Democratic Party of Japan"), skulle få se sig besegrad av den forne premiärministern Shinzo Abe (som tillhör "The Liberal Democratic Party"). Båda partierna har ordet demokrati i sig, undrar vad som skiljer dem åt i olika ståndsfrågor? För övrigt är det många unga i Japan som struntar i att rösta av ointresse och kanske apati. De som röstar är typ 55 år och äldre vilket har medfört att partierna i Japan presenterar åtgärder för sådant som passar äldre personer (rabatt på sjukhusbesök, rabatt på tandvård, rabatt på vuxenblöjor, rabatt på glasögon etc) för att få deras röster. Dock har Japan ett enormt skuldberg som behövs adresseras för att kommande generationer inte skall behöva få det sämre, men detta är en het potatis som partierna skjuter framför sig om man skall tro det jag läst.

Jag avslutar inlägget med en fin bild av min underbara dotter Julia:



God Jul och Gott Nytt År från Shimonita önskar Doktor Svensson!








11 Comments:

  • Det ser ju ut som ni har det bra. Härligt! Lyckats spöa några 8-åringar i karate än? :)

    By Blogger Fredrik, at 11:53 PM  

  • Tjena Fredrik! Här är det bra, nej inga karatemöten med kids! Jag stirrar ned dem med blicken så det har aldrig gått så långt som till konfrontation men jag blev lite orolig när ett gäng 9-åringar dök upp bakom mig när jag handlat på Svenen and i Holdings.... :-)

    Dr Svensson

    By Blogger Mr Harry Boy, at 4:12 AM  

  • Du fick mig att minas en gammal favorit:
    http://archives1.twoplustwo.com/showflat.php?Cat=0&Number=1556673&page=0&fpart=all&vc=1

    By Blogger Roney, at 7:49 AM  

  • Som en finansiär till denna föräldraledighet tycker jag att man kan kräva fler bloggningar. Kanske en om dagen minst.

    By Blogger Roney, at 7:50 AM  

  • :-)

    Harald-san

    By Blogger Mr Harry Boy, at 6:10 AM  

  • Små korta svar på inlägg räknas inte...

    By Blogger Roney, at 3:07 AM  

  • Ok...

    Jag har allvarliga planer att göra ett till inlägg under julhelgen, för att tillgodose dina önskemål dyre bundsförvant.

    Vidare så tittade jag i tråden och det är en intressant och LÅNG diskussion om hur många femåringar som man kan däcka i ett rum. Vad som dock saknas i diskussionen där (måhända har jag missat det) så är det hur pass "elaka" dessa femåringar förväntas vara. Om de är i attackmode typ children of the corn då pratar vi om en tung uppgift men är det spralliga busfrön så är det en annan femma.

    By Blogger Mr Harry Boy, at 7:42 AM  

  • God Jul Doktorn !

    By Anonymous Magnus, at 12:21 PM  

  • God Jul Stoltis!

    By Blogger Mr Harry Boy, at 9:21 PM  

  • God Jul! Vad sitter Julia bland för ljusbruna bollar? Ägg, tänkte jag först men det känns väldigt våghalsigt...
    Hälsa!

    By Blogger Vardagsmat, at 11:42 PM  

  • God Jul broder!

    Julia sitter bland en massa träbollar. Bollarna ligger i en "korg" som också var gjord av trä, häftigt. Vi var på ett dagsdagis, där man kan komma och leka gratis, kul att testa på.

    Harald-san

    By Blogger Mr Harry Boy, at 7:43 PM  

Post a Comment

<< Home