Harald-in-Japan

Friday, February 26, 2010

Parker i Tokyo

Hej! Till skillnad från Stockholm där det finns gröna oaser lite varstans och det aldrig är särskilt långt till grönt och skogar, så är Tokyo en cementbunker (dock en fin sådan) med skyskrapor, tempel, reklampelare, tåg och en massa människor. Människan har dock (troligtvis) sitt ursprung på de stora slätterna och inom oss dunkar ett naturhjärta som behöver näring. Hur har då Tokyo-politikerna löst detta näringsproblem? Jo, genom att lite varstans skapa små parker där det finns träd, gräs och vatten där folk kan vistas och lugna ned sina stressade sinnen. De flesta parker är relativt små, en del har vidgat sitt naturbegrepp genom att inkludera asfalterade vägar som är fria från bilar där Tokyo-borna kan springa, cykla eller göra vad man nu vill på en bilfri asfalterad väg. Vi har hunnit besöka en del sådana parker och detta inlägg kommer att visa bilder och filmer ifrån tre sådana parker. Först bara en liten kommentar om turbulensen angående biltillverkaren Toyotas akuta ryktesproblem. Ett antal bilar har ju påträffats ha brister i bromsar och styrning mm, och en del olyckor har dessvärre inträffat på grund av detta. Om vi bortser ifrån de personliga tragedierna av de personer som drabbats och enbart ser detta ur Toyotas synvinkel så är det naturligtvis livsviktigt att smutsstämpeln på Toyotas rykte tvättas bort. Således har chefen Mr Toyoda himself åkt till USA för att frågas ut av deras kongress. Han blev ganska hårt ansatt och medgav att Toyota vuxit för snabbt mm. Men det som var intressant att se var att Toyoda öppet grät när han senare talade med Toyota-anställda där de gav honom sitt fulla stöd. Jag tycker det visar på ansvar, till skillnad från en massa andra personer i chefsställning som HAR ansvar men inte TAR ansvar. Därmed inte sagt att Toyoda skall begå harakiri om det fortsätter poppa upp fler problem, men jag gillar inställningen. Som ni kanske vet så jobbar japanerna arslet av sig, de 3 jag talat med jobbar samtliga från c.a. 09:00 till 21:00, lägg därtill 2-3 timmars tågresande varje dag i smetfulla tågvagnar, så är de således borta från hemmet en 14-15 timmar varje dag, och ibland jobbar de på helgerna. Sedan kan man tycka vad man vill om det, personligen tycker jag att de nästan skulle vara mer effektiva om de gick hem tidigare och hade mer tryck i arbetet. Faktum är att de stora företagen har börjat införa en "inte jobba övertid-onsdag" varje vecka där anställda uppmanas att gå hem runt 18-19, så det kanske är ett steg i rätt riktning (om man går på min linje d v s).

Ok, nu över till parkerna! Den första parken heter Himoya och ligger 20 minuters promenad härifrån. Där finns en liten damm, ett tempel och lite lekplatser för små barn. Nedan visas en bild på en fågel som simmade runt i dammen, ingen aning om vilken ras det är men det ser ut som en minisvan med attityd.

Dammen innehöll även andra invånare. Nedan ser ni två rackare som ligger i solen och slappar.

Och här ser vi Ylva filosoferande i barnvagnen.

Den andra parken och hittills min favorit är parken som ligger ett stenkast ifrån Shibuya, d v s mitt i smeten i Tokyo. Det är ganska coolt att man kan gå ifrån gigantiska reklampelare och en flod av människor till att 5 minuter senare ligga lugnt och skönt på en fin gräsmatta och smutta på en kaffe. Nedan visas en bild på en häftig byggnad som ligger precis i utkanten av parken. Det är en kvarleva ifrån Tokyo-OS 1964. Byggnaden användes i OS-sammanhang men jag vet inte för vilka sporter. Jag gillar designen på den, den liknar ett rymdskepp med former från en vikingabåt på något sätt. (Hmm, jag kanske skall sluta äta dessa coola svampar jag köpte nyligen).

För att minimera på svamlet om hur parken ser ut så kommer en serie av bilder tagna i parken. Titta på dem, så ses vi nedan efter bilderna, mkt nöje! (Parktilläggsbeskrivning: Det var en avslappnad stämning i parken, en kille dansade step dance, två andra flög ett plan (ja alltså inte flög själva utan kastade ett litet balsam-plan med gummisnoddspropeller), hundar som rastades mm).




Ylva gillade parken skarpt och visade prov på en fin samlarförmåga. Hon verkar föredra att samla på stenar, helst så bägge händerna är fulla men pinnar går också bra som vi ser i filmen nedan. I slutet av filmen zoomar jag in step-dansarnen jag pratade om, förhoppningsvis går han att urskilja. Han var ganska bra.



Parken innehöll som sagt även en hel del hundar, allt från skotska terriers till salukas. Nedan ses en korsning mellan papillon och chiuvaua (eventuell festavning på chiuvaua ursäktas!):


Den sista parken som redovisas kommer här! Den heter Yoyogi Park. Där fanns flera byggnader från Tokyo-OS, här begicks ett flertal tävlingar, så detta verkar vara en central plats för detta OS. "Bevis" som styrker detta är att det finns ett museum här som visade upp bilder, kläder, medaljer och historier från detta OS. Ganska så intressant, men inte mer. Jag är relativt allergisk mot att gå i rum och titta på objekt från förr i tiden. Det fanns även ett torn "The Tokyo Olympic Memorial Tower" eller något liknande heter det. Relativt ful och intetsägande byggnad men jag tar med den eftersom den utgör någon slags koppling mot ett historiskt stort evenemang:

I denna park så fanns en hel del asfalterade bilfria vägar som nyttjades av sportintresserade japaner, vilket visas nedan:

Efter att ha gått en hel del är det skönt att vila fötterna och äta lite sushi. maten gillades av alla och Ylva hade till och med tid att vinka in i kameran, efter att ha ätit och samlat stenar i vanlig ordning.
Japanerna har ju så sakteliga börjat ta fram skyltar på engelska, där allmänheten informeras om olika saker, men än så länge har man inte helt fått ordning på den engelska grammatiken. Nedan ses en skylt där vi informeras om att det bland annat finns en handikappad toalett i närheten... Underbart!
Avslutningsvis kommer en bild jag tog på väg hem, där månen visas sett från Japan:



Detta var allt från eder Doktor Svensson i Japan för denna gången. Ha en trevlig helg i all snökaos och sköt om er!

Dr Svensson

3 Comments:

  • Fina bilder, speciellt den på frun och dottern tillsammans! Här hemma har Gabriela åkt på vattkoppor. äta vecka är det väl dags för Eric...

    By Blogger Vardagsmat, at 8:22 AM  

  • Jag har skaffat headset.

    By Anonymous Magnus, at 7:28 AM  

  • Pra l-s!

    När kan vi tala?

    By Blogger Mr Harry Boy, at 11:45 PM  

Post a Comment

<< Home