Harald-in-Japan

Monday, December 28, 2009

Tokyo

Halloj! Det är eder Doktor Svensson som sänder lite news från Japan - Säg Ja till Apan - Japan.

Vi har nu sedan ett par veckor flyttat till Tokyo, närmare bestämt Meguro. Ett centralt läge i Tokyo, söder om Tokyo Tower och Shinjuku t ex och till höger om oss finns Tokyo Bay, så vi kunde ha hamnat på ett sämre ställe om man säger så. Detta inlägg kommer handla om Tokyo såklart, men först lite Nippon News, så att ni får en liten insikt i vad som händer här på öarna.

Hatoyama, Japans premiärminister (även kallad Alien på grund av sina stora utåtstående ögon) har hängts ut i medierna för att han erhållit kampanjbidrag motsvarande 90 miljoner kronor under en tidsperiod på runt 8 år innan han blev vald till premiärminister. För att nå till den absoluta toppen, vilket nu Hatoyama har gjort, skall man tydligen helst kunna uppvisa att man är en baddare på att samla in pengar till olika intressen. Det är ju viktigt att ha en premiärminister som kan övertyga och har mäktiga vänner mm. Problemet med dessa 90 miljoner var att Hatoyama (som för övrigt betyder duvberg (Hato = pidgeon, yama = mountain), fått dessa anonymt av sin äldre och svinrika mamma. Sedan hade Hatoyamas revisor fnulat till detta så att det såg ut som om pengarna kom från någon organisation. De politiska motståndarna fick nys om detta och häxjakten har börjat. Hatoyama säger att han inget visste (no shit), Hatoyamas mamma säger att hon gjorde det på eget bevåg och ville hjälpa sin son, och revisorn har häktats för mutbrott. Same shit, different country kan man ju sammanfatta det med kanske.

President Obama var här på sin Asien-resa. Han valde att först komma till Japan, för att visa respekt för Japans kraft antar jag. Obama besökte Japan som barn så han har även personliga kopplingar till landet. Tydligen läser hans döttrar japanska i skolan också. Obama växte upp på Hawaii, där han för övrigt har en 10 dagars lång semester nu med inga inbokade politiska möten på agendan. Låter kanske som en lång ledighet, men han är bara människa han också, och nog lär telefonen ringa någon gång per dag. Nåja, när han var här togs frågan upp om att flytta USA:s militärbas som ligger på Okinawa. USA vill inte flytta basen medan Japan vill det. Vart basen skall flyttas verkar inte bestämt, bara att den skall bort. Då verkade det som om Japan var inne på USA:s linje men efter att Obama lämnat landet har tydligen det hela svängt om och nu vill Japan få bort basen, vilket har skapat lite politísk spänning mellan länderna. Vi får se hur det går.

En annan sak är att den sittande regeringen vill höja tobaksskatten, det är viktigt för folks hälsa. Men nu har en diskussion uppkommit att man inte får höja den för mkt, för då slutar folk att köpa tobak och man tappar en viktig inkomstkälla för skatt. Således, några kan få dö, dessa blodspengar man får in kan man lägga på t ex cancerforskning. Jag förstår problematiken.

Den 23:e december fyllde Japans kejsare år, så då var det en helgdag. I dessa moderna dagar med vitblekning av tänder samt fettsugning och andra ingrepp på den mänskliga kroppen för att försköna vårt yttre, så är det andra grejer som gäller för Japans kejsare (hans namn börjar på A och hans frus namn börjar på M tror jag). Hans kropp får under inga omständigheter ändras av yttre ingrepp. Solens avkomma är redan perfekt, eller hur skall man tolka det. Rör inte det uråldriga. Men vette fan hur det är egentligen. Kejsaren är 76-77 år nu tror jag, och under hans uppväxt var väl inte tandvården den bästa, så nog fan har han några löständer eller vad tror ni... Men det är ju bara spekulationer. Chansen att jag släpps in på den kejserliga marken i centrala Tokyo där slottet ligger och får en personlig pratstund om hans innehav av löständer eller ej är tämligen små, så vi får gissa. (Jag måste erkänna att utlägget ovan baseras på författarens okunskap, det är säkert så att han får hjälp med sina tänder, då är ju ovanstående text osann och kan ses som flams, men vad fan det är ju kul att flamsa ibland).

En japan utsågs till MVP i baseball-slutspelet och vann amerikanska mästerskapet med New York Yankies. Han heter Matsui Hijdenki ngnting, kul för honom. Jag såg honom slå en home run, bollen for som en komet upp på läktaren, bra drag i slaget. Yankies ville signa honom för ett år till men han valde att gå till västkusten istället, till en klubb som heter Angels ngnting. Jag förstår honom, det han gjorde förra säsongen går ju inte att slå (om man räknar bort antal poäng mm), så det känns nog som en nystart för honom.



Nu är det jul igen. Japanerna firar jul, kul att uppleva, de liksom firar det men utan ngn speciell tradition vilket man förstår då shintoismen är huvudreligion här och det inte är Herr Kristus som styr och ställer. Julprylarna tas undan direkt dagen efter, och julkappar är inte så viktigt. Jag tycker det låter som en bra inställning!? Nedan ses ett pizzabud iklädd tomtedräkt (pizza-företaget heter Pizza L.A. någonting och ligger nära oss, bredvid en spritaffär).



Julgranar har de också (är det för övrigt ngn som vet bakgrunden varför vi har julgranar mer än att de kom från tyskland mm, och varför vi har kulor i granen får ni göra posta det), nedan ses jag, Erina och Ylva framför en sådan innan vi, samt Erinas mamma besökte en sushirestaurang som jag skall berätta om senare, men först kan ni ta en titt på julgranen och oss!


Notera de stora kulorna som hänger på grenen (på granen alltså!). Nu till sushirestaurangen. Sushi är gott tycker jag även om det finns ett flertal sushi-sorter som jag än så länge inte hunnit uppskatta till fullo. Det kan vara fiskägg med ris eller något annat intressant. Vi var på en restaurang med rullande band, där sushitallrikar åker runt på bandet och man tar helt sonika vad man vill ha, sedan betalar man för alla tallrikar, ja ni vet jag menar. Vi passade på att äta innan vi tog bussen upp till Gunma för att vara där under julen. Restaurangen låg vid Meguros tågstation. Nedan visas en film där ni kan ta del av en delmängd av all den sushi som serverades:


En rolig sak som man som tyst och tråkig svensk kan notera är att personalen stundtals stämmer upp i utdragna gutturala ljud där de välkomnar nyinstigna gäster, det låter typ som "sima seeen, ikimashooooååååååå!" Till en början blir man lite störd och irriterad, med andra ord som svensk reagerar man genom att nicka glatt mot de som låter, men sedan tycker man att det är naturligt och trevligt och nickar glatt för att man tycker att det är trevligt.


Vi bor alltså i Meguro. Det är ett villaområde, men nu skall ni inte få för er en massa stora hus med tillhörande spatiösa tomter där barnen springer omkring och leker boll på den stora gräsmattan. Nej, snarare är det lägenheter med egen ingång, där tomt saknas. Men det roliga är att nästan varje hus har en unik design. Jag har hittills (tror jag) inte sett två likadana hus, åtminstone bredvid varandra vilket är trevligt. Det måste vara lönande att vara arkitekt i Japan. Nedan visas Erinas föräldrars hus, där vi bor på nedre planet i en lägenhet med egen ingång. Det är två rum på 40 kvadratmeter, med ett litet badkar faktiskt. Vi trivs ypperligt!



Nedan visas några exempel på andra hus med rolig design som alltså finns lite varstans här, trevligt. Enjoy:



Här kommer ett annat hus:



Detta får räcka för den här gången, jag vill ju inte att ni skall få Harald-abstinens så här i slutet av året. Det goda skall man ta lite grand av, lite i taget, så ni får en dos Harald lite då och då. Jag avslutar inlägget med en video där min söta dotter Ylva dansar lite. Hon har alldeles uppenbart ärvt sin fars harmoniska kroppsrytmik! Jag svänger likadant med överkroppen men det sker på lördagnätter, gåendes hem genom natten efter att ha inmundigat en del öl:



Må gott så syns vi 2010!



Ödmjukt, eder


Dr Svensson

6 Comments:

  • Hejsan,

    Kul med nyheter fran Japan. Man blir hungrig pa sushi! Och lite danssugen allt.

    Gott Nytt fran Rio de Janeiro / Ingemar

    By Blogger Vardagsmat, at 3:29 PM  

  • Ja men dansa runt på Copacabana beach med en sushirulle i handen så är det fixat! Gott nytt till er också!

    Dr Svensson

    By Blogger Mr Harry Boy, at 5:39 AM  

  • Trevlig läsning Harald!

    Gott nytt år från iskalla Stockholm // Karate-Sebban

    By Anonymous Anonymous, at 4:37 PM  

  • Tack Sebban! Gott nytt år önskas det från balla Japan. Hälsa farsan.

    Dr Svensso

    By Blogger Mr Harry Boy, at 6:25 AM  

  • Gott nytt år!

    Jag har hört någonstans att bollar i granen kommer från avhuggna huvuden som hängdes upp i träd (för att skrämma tjuvar tror jag). God Jul! ;)

    Men nu när jag läste på wikipedia så står det bara att man från början hängde upp äpplen som tyngd till de grenar som skulle ha ljus - för att de skulle hänga rakare. Låter ju spontant som en trevligare förklaring, men inte lika spännande. ;)

    Ha det bäst!
    /Fredrik

    By Blogger Fredrik, at 2:11 AM  

  • Hmm, intressant Fredrik, tack för upplysningen! Vi är tillbaka i Tokyo efter en utflykt till Gunma under nyår. Japanerna spenderade tolvslaget med att stå i kö till tempel där de tid snog kunde be en bön för ett bra år under överseende av en munk, spännande!

    By Blogger Mr Harry Boy, at 5:28 AM  

Post a Comment

<< Home