Harald-in-Japan

Sunday, January 27, 2013

Tokyo!

Halloj kära läsare!

Dagens inlägg kommer att skildra vårt besök till Tokyo som varade i knappt en vecka. Vi sov på fina hotell, åt god mat och besökte världens högsta byggnad Sky Tree (634 meter). Först tänkte jag dock informera om lite japanska nyheter. Idag avgjordes en stor sumoturnering. Två mongoler möttes i finalen: Hakuho mot Harumafuji. Båda har yokozuna-rang, alltså den högsta rangen inom sumo, och är två väldigt bra sumobrottare. Förra gången jag var här, 2010, så var Hakuho nummer ett och vann hela tiden men den senaste tiden så har Harumafuji vunnit, vilket han även gjorde denna gång. Kolla på youtube om mötena mellan dessa kämpar, kul att se. Harumafuji vann alla sina matcher under denna turnering, 15-0, och vid prisceremonin fick han ta emot 6 (!) stycken en-meters-stora pokaler, förutom en massa mindre bucklor. Det skall inte snålas minsann! Jag rekommenderar er även att försöka hitta något klipp där sumobrottare intervjuas: De ser rakt fram och andas in med korta, ljudliga stötar och pratar i korta sekvenser samtidigt som de kniper med ögonen och svettas lite grand. Eftersom alla sumobrottare som jag hittills sett blivit intervjuade gör detta så undrar man om det är något som ingår i själva uppförandet av en sumobrottare. Japans premiärminister, Abe, var för övrigt med vid prisceremonin och delade ut en pokal till Harumafuji. Hans närvaro visar vilken tyngd sumo har i Japan.

Ok, let´s get down to business. Vi åkte till Suidobashi i Tokyo, där vi kom att bo i 3-4 dagar. Vi bodde först på det fina hotellet Tokyo Dome Hotell, där min dyre broder för övrigt har sovit. Det var förstklassig service och runtom hotellet fanns det en uppsjö med restauranger, affärer och ett mindre nöjescentra vilket vi spenderade en heldag på. Man blir fascinerad av den mängd människor som finns i Tokyo, hela tiden mycket folk vilket måste vara jättekul för affärerna runtomkring. Ta bara ett exempel, det stod en byggnad bredvid hotellet (som låg inom området Tokyo Dome City) där det fanns en rullskridskobana på typ sjätte våningen och på femte och fjärde var det bowling som erbjöds. Det fanns 54 (!) bowlingbanor och alla var uthyrda, bara att pumpa in folk hela tiden, härligt. Nedan ser ni några bilder på hotellet med mera:








Nedan ser ni en bild på ett hus med små lägenheter, och då menar jag små. Jag såg huset när jag satt ned på en bänk och vilade med Julia, och slogs av hur litet det måste vara inne i lägenheten. Ett mindre rum som skall räcka till allt: kök, säng, soffa, toalett. Men skall man vara krass så behöver man kanske inte så mycket utrymme om det handlar om en individ som jobbar mycket och bara kommer hem och lägger sig:


Som jag nämnde så spenderade vi en heldag på nöjescentrat/tivolit vilket var kul men också samtidigt kallt vilket förvisso innebar att köerna helt uteblev (dessutom var det en vardag). Enjoy the movies:

 



Japanerna överlag bemästrar engelska kanske inte fullt så bra och jag tycker det är kul att hitta skyltar (helst officiella) där man ser rolig grammatik/ordval när det är på engelska. Nedan ser ni en skylt som fanns utanför en restaurang som vi besökte. Skylten säger först att biffen skall hålla käften eftersom hamburgaren tillagats på något speciellt sätt (... shut up the taste of beef); sedan avslutas det hela med att man upplever ettans tid (... the time of one). Härligt! Maten var dessutom god!


Efter att ha upplevt några nätter på Tokyo Dome Hotell bytte vi hotell till Dormy Inn som låg cirka tio minuters promenadväg ifrån hotellet. Dormy Inn har vi bott på tidigare och det som lockar med den hotellkedjan är att det finns onsen och bastu på hotellet. Jag badade både på kvällen och på morgonen, underbart. Efter en natt på Dormy Inn så styrde vi kosan mot Sky Tree som ligger vid stationen Oshiage. Det tog på krafterna att ta sig dit med två små barn, barnvagn och ett par resväskor, samtidigt som man måste armbåga sig fram mellan miljarder människor. Men det var mödan värt, för det var verkligen imponerande att se Sky tree, vilket byggnadsprojekt. Vi åkte inte upp emedan det var för lång kö (även på en vardagsförmiddag då kan ni tänka er hur det ser ut på en helg, hua); men det räckte gott att stå och blicka upp på tornet! Precis vid stationen ligger ett massivt varuhus med massa affärer och i anslutning till detta finns en mindre affär som säljer Totoro-prylar och annat smått och gott som den berömda tecknaren och regissören Miyazaki skapat. Nedan ser ni en bild och film från denna charmiga butik:

 

 Nåväl, nu får ni ta del av några bilder och en film av Sky Tree:





Det kan ju vara svårt att förstå hur pass hög Sky Tree är, relativt andra byggnader när man bara ser ett torn dra iväg i höjden sådär. Jag tog dock ett foto från när vi bodde på Tokyo Dome Hotell, där man ser Sky Tree svagt i bakgrunden:


I det stora varuhuset precis bredvid Sky Tree fanns det en snabb hiss som tog en upp till 31:a våningen där det också erbjöds en förnämlig utsikt. Vi tog hissen upp och nedan ser ni en bild och en film från denna upplevelse, Tokyo är stort!

 

Avslutningsvis vill jag visa ännu en skylt med häftig engelska. Här handlar det om att "Det" (monster? alien?) inte kan gå till/nå en parkering med hissen!


Summa sumarum så var det mycket roligt att besöka Tokyo, även om det var en hel del jobb också att samtidigt hålla reda på två småttingar så det var ganska skönt att komma "hem" igen till Shimonita.

Må gott önskar Doktor Svensson!


2 Comments:

  • Härlig rapportering, som vanligt. Fin bild på tjejerna i familjen i pariserhjulet.

    By Blogger Vardagsmat, at 1:39 AM  

  • Ja, Ylva ville gärna åka pariserhjul, och det ville vi också!

    Harald-san

    By Blogger Mr Harry Boy, at 6:28 AM  

Post a Comment

<< Home