Harald-in-Japan

Sunday, April 21, 2013

Sayonara för den här gången!

Hej!

Allt har en ände och korven har två. Nu är det dags för oss att åka tillbaka till Sverige igen. Vi har spenderat sex underbara månader i Japan. Vad har jag då fått uppleva inom denna tidsram? Ja, en massa såklart. Till exempel så har det varit mycket roligt att se hur pass mycket japanska Ylva har lärt sig. Hon pratar i princip flytande, hon och har till och med anammat den lokala Gunma-dialekten. Det är fascinerande att se hur pass mycket barn lär sig. Personligen så har min japanska förbättrats en hel del, speciellt har jag blivit bättre på att förstå när folk pratar. Att formulera korrekta grammatiska meningar är det långt kvar till, likaså att förstå alla verb mm, men jag har nu på slutet börjat få ett litet hum av vad folk pratar om. Inte alltid, men ibland, och det är en riktigt rolig känsla. 

Vi har haft vår bas här i Shimonita. I början hade vi planer på att också bo i Tokyo, men de ströks snabbt när vi märkte vilket jobb det är att vaka över två små barn (i Tokyo med bilar och folk är det inte direkt lättare). Dessutom har Ylva gått på ett jättebra dagis här där hon lärt känna en hel del barn samt fått öva upp sin japanska, och vi har lärt känna några av deras föräldrar vilket har varit roligt. Vädret har varit lynnigt nu på slutet. Jag hade en vild förhoppning om att det skulle vara varmt i april så man fick dra sig undan i skuggan ibland, men det har tvärtom varit ganska kallt på slutet och blåsigt. I Japan (förutom norra Japan där det är kallt....) har de inte centralvärme (typ) i husen vilket innebar att under januari och februari så var det kallt inomhus så det var på med tröjor och sockor när man skulle sova samt stänga dörrar efter sig för att bevara värmen mm. Så för en bortskämd, klemig svensk så var det en kontrast mot den ljuva värmen inomhus i Sverige. Dock har vi klarat oss från snö, samt så har ju solen ofta lyst så vi kan verkligen inte  klaga, tvärtom. Vad härligt att få uppleva den underbara solen under hela vintern!

Det har blivit en del Tokyoresor, och vi har träffat några av Erinas kompisar. Det var kul att besöka Meguro igen och nicka igenkännande när man passerade butiker, hus mm som jag kände igen från förr. Tokyo Disney Resort var en annan höjdare. Och apropå höjdare, så var det ju inte direkt tråkigt att få se Tokyo Sky Tree i sin fulla prakt. Julia, anledningen till att vi är här, har lärt sig att gå och talar tydligt om för oss vad hon vill med både rörelser och stundtals kraftiga ljud. Jag är lycklig som har så fina barn (och fru! :-)). Nu till dagens tips. När jag var barn/tonåring så visades det ett program på tv som hette "The Twilight Zone". The fifth dimension. Jag och amerikanen Tim kom in på detta ämne och han hade också under sin barnatid sett dessa program (han är ju äldre än jag så han såg dem när de precis var gjorda så att säga). Han tipsade mig var man kan hitta dem och här är en länk till ett avsnitt (det finns 17 avsnitt totalt på Vimeo). Programmen har en skön atmosfär, coola manus och inte alls dåliga skådisar. Enjoy! http://vimeo.com/39915949

Ok, för att runda av inlägget så följer nedan några bilder (ett axplock) från vår vistelse här, enjoy! 

Jag avslutar bildserien med två bilder på våra underbara döttrar, världens sötaste!
Med detta stänger jag bloggen för denna gången. Dock , var så säkra, när jag är i Japan igen så öppnas den omedelbums. Må gott och på återseende önskar Doktor Svensson!

3 Comments:

 • Välkomna hem igen!!! Det ska bli kul att träffa er igen.

  By Blogger Vardagsmat, at 7:15 AM  

 • Sank jos broder! Dito

  By Blogger Mr Harry Boy, at 8:01 AM  

 • The information were very helpful for me, I've bookmarked this post, Please share more information about this
  Thanks

  By Anonymous Anonymous, at 12:08 AM  

Post a Comment

<< Home